Dodenherdenking Amsterdam

Benjamin en zr. Goretti

Benjamin en zr. Goretti

Op 4 mei, dodenherdenking, herdenken we in Nederland alle slachtoffers van oorlog en geweld. Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land bevrijd werd na de Duitse bezetting. Op zo’n moment sta je stil bij het feit dat het groepje mensen dat de bevrijding meegemaakt heeft steeds kleiner wordt. Dit geldt helemaal voor hen die in het verzet hebben gezeten. Toch is het belangrijk stil te staan bij wat er destijds gebeurd is om ervoor te zorgen dat zoiets ergs nooit meer plaats vindt. Dat je in vrijheid mag leven en het recht hebt om je eigen mening te hebben.Als introducé van zuster Goretti mocht ik mee naar de officiële herdenking op de Dam. Voorafgaand aan de plechtigheden op de Dam bij het monument was er een korte viering in de Nieuwe Kerk in aanwezigheid van het koningspaar, ministers, kamerleden en andere autoriteiten. Er werd een 4 mei lezing gehouden door Ian Buruma, die net na de oorlog werd geboren.

Als generatie van na de oorlog geeft hij aan hoe hij de nasleep van de WOII heeft beleefd. Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, wat onder andere het Onze Vader van Nederlands Indie ten gehore liet brengen, verzorgde de zang. Tijdens de plechtigheid bij het monument buiten de Dam zelf legden de Koning en Koningin als eerste een krans neer. Hierna volgde The last post en de twee minuten stilte. Het was indrukwekkend dat je op het plein met duizenden aanwezigen een speld kon horen vallen. Na het zingen van het Wilhelmus droeg de winnaar van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei haar zelfgeschreven gedicht voor en tevens hield de minister-president een toespraak.

De bloemen op de Dam

De bloemen op de Dam

Nadat de kransen gelegd waren mochten we zelf ook defileren langs het monument. Hiermee werd een indrukwekkende avond afgesloten in Amsterdam. Ik vind het heel belangrijk de meerwaarde van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag door te geven aan een nieuwe generatie en hen te laten inzien dat deze rechten niet vanzelfsprekend zijn op de wereld. Tevens voel ik mij gezegend dat ik in een vrij en democratisch land mag wonen.

Benjamin Geurts