Geschiedenis

geschiedenisOp 14 augustus 1866 werd het Huis van Bethanië door pater Lataste en Moeder Henrica Dominica gesticht. Vier vrouwen vormden de eerste, kleine gemeenschap. Al na 2 jaar, op 10 maart 1869, overleed père Lataste. Mère Henrica Dominica stond nu alleen voor de taak om de jonge stichting te leiden. Zij overleed op 27 februari 1907 in Montferrand in het moederhuis van Bethanië. Uit de gemeenschap van vier zusters was een congregatie van verschillende communiteiten ontstaan.

In verband met de Eerste Wereldoorlog moesten de Duitse zusters, die intussen in Montferrand waren ingetreden, uit Frankrijk vluchten. Via België kwamen zij naar Venlo, waar zij op 14 september 1914 een nieuw thuis vonden. Zo ontstond een tweede zelfstandige congregatie, die in 1924 door de bisschop van Roermond erkend werd: de Dominicanessen van Bethanië Venlo. In 1934 werd vanuit Venlo het tweede huis in Stevensbeek opgericht. Daaraan verbonden was een opvang voor vrouwen. Een derde huis werd in 1939 in Rijsbergen gesticht.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de zusters gevraagd om de zorg voor de NSB-kinderen over te nemen. Dit was de oorsprong van veelvoudige activiteiten op het gebied van kinderbescherming. Heel belangrijk was het invoeren van het gezinssysteem, wat tot het ontstaan van Bethanië-jeugddorpen in Nederland en verschillende andere landen leidde. Op 11 februari 1952 werd het eerste huis in Duitsland gesticht. Ook hier was de inzet van de zusters gericht op jeugdzorg.

Kinderdorf in Bergisch Gladbach, Duitsland

Kinderdorf in Bergisch Gladbach, Duitsland

Er bestaan tegenwoordig vijf gemeenschappen, inclusief het noviciaat. Daarnaast zijn er drie Bethanië-jeugddorpen. Meer over Duitsland vindt u hier.

Ook in verschillende andere landen werden huizen gesticht, zoals de tekening hierboven laat zien: in 1952 op Aruba, in 1955 in Canada, in 1957 in België, in 1961 in de Verenigde Staten en in 1965 in Italië. Bijna al deze gemeenschappen moesten in de loop van de jaren opgeheven worden, omdat – zoals overal – het aantal zusters snel kleiner werd. Alleen in Bracciano (Italië) hebben we nog een kleine communiteit. Ook in Nederland moesten veel huizen gesloten en activiteiten aan andere instellingen overgedragen worden. Communiteiten zijn er nu nog in Thorn, Boxmeer, Teteringen, Haelen en Delft.

logo-kinderdorf-bethanienMaar Bethanië is altijd in beweging. Op 15 november 1995 begon, na de val van het ijzeren gordijn, een nieuwe communiteit in Riga, Letland. Kijk op hun website. Ook in Nederland is in 2008 een kleine gemeenschap opgericht, in Delft, in een pastorie die gehuurd wordt door de congregatie.

Op 11 februari 1952 werd het eerste huis in Duitsland gesticht. Ook hier was de inzet van de zusters gericht op jeugdzorg. Er bestaan tegenwoordig zeven gemeenschappen, inclusief het noviciaat. Daarnaast zijn er drie Bethanië-jeugddorpen. Meer over Duitsland vindt u hier.