Vreemde , lieve God te mooi om niet waar te zijn.

 

niet in mijn naam

niet in mijn naam

Pater Leo de Jong o.p. ging in zijn preek in op de demonstratie in Frankrijk waarin het bord: Je suis Charlie, werd meegedragen.

In zijn preek zegt hij hierover:

Moord namens God, dat is zo ongeveer de satan zelf: je creëert duisternis in plaats van licht. ‘Toch zie ik Jezus niet lopen met een bordje Je suis Charlie’. Een meditatie over Gods kwetsbaarheid.

Zeg nooit, dat je namens God – of Allah – spreekt of handelt, als je afschuwelijke dingen zegt of doet. Want moord-namens-God is zo ongeveer de satan zelf. Satan betekent oorspronkelijk: de Tegenstander: je zet de schepping op zijn kop en creëert duisternis, in plaats van licht. Ook al roep je nog zo hard: Allah hu akbar, of God wil het, zoals wij christenen deden, toen wij nog niet zo erg lang geleden moslims, joden, ketters, heksen en homo’s te lijf gingen.

Toch zie ik Jezus van Nazareth nog niet in grote demonstraties meelopen met het bordje: Je suis Charlie. Want de geest, die namens de vrijheid van meningsuiting anderen op de ziel meent te mogen trappen, is ook niet bepaald goddelijk! Mag je zeggen, dat dit een onreine geest is, die stiekem met het grote goed van de vrije meningsuiting is binnengeslopen?

Ook ik ben vaak als de toenmalige Farizeeën en sluit mij liever aan bij de mening, die de meesten aanhangen. Als je dat niet doet, krijg je alleen maar gedoe! Wat is het moeilijk om in Gods geest te zijn! En te durven beweren, dat je zevenmaal zevenmaal moet vergeven. Beide groepen vallen dan over je heen.

Het is niet verwonderlijk, dat Jezus van Nazareth al na drie jaar preken dood moest. Want wat koop je nou voor een God, die geen partij kiest, maar zegt: ‘Bemin je vijanden. Doe goed, aan wie jou krenken’? Laten we liever een God maken naar ons eigen beeld en gelijkenis. Die ons groot gelijk geeft, als wij agressief voor Zijn eer – en ons eigen gelijk! – opkomen

Vreemde, lieve God; weerloos en zelveloos, kwetsbaar en uitgelachen, maar toch sterker dan de dood, belijden wij. Steeds opnieuw zal die liefde opstaan en verrijzen, hoe sterk de tegenstand ook is.

Vreemde, lieve God: te mooi om niet waar te zijn, zo kwetsbaar in ons dagelijks bestaan, zoals liefde, vriendschap, menselijkheid en vergeving zijn.

Leo Raph. A. de Jond o.p.leo_de_jong-135x135