Wake op Goede Vrijdag

wake_1Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, werd de traditionele wake bij het Justitieel Cellencomplex op luchthaven Schiphol gehouden. Hier zitten mensen opgesloten, die door onze maatschappij ‘illegaal’ zijn verklaard. God laat ons echter in de Bijbel weten, dat er voor hem geen onderscheid bestaat tussen ons en ‘de vreemdelingen’.

Niet gehinderd door een koude wind en verschillende regenbuien wilden we hier bijeenkomen om getuigenis af te leggen van onze betrokkenheid bij het lijden van de mannen, vrouwen en kinderen, die er opgesloten zitten. In het detentiecentrum worden mensen vastgehouden die zonder papieren op Schiphol aankomen of die ‘illegaal’ in Nederland verblijven.

wake_2We trokken rond het grote complex en door te zingen en te fluiten maakten we duidelijk dat ze gezien worden, dat er mensen zijn die zich hun lot aantrekken. Aangrijpend was het om bij het zwaaien naar de mensen achter de ramen te ontdekken, dat er ook kinderen opgesloten zitten.

Op verschillende plaatsen op onze rondgang zijn verhalen gelezen, vond sacrale dans plaats, is gebeden en werden gaven verzameld voor de mensen die daar gevangen zitten. (Ruim 340 euro aan telefoonkaarten, zodat de mensen naar hun familie kunnen bellen en daarnaast drie zakken met lekkers).

De dienst geestelijke verzorging ziet er op toe, dat alles bij de mensen komt. Op de straat die vanuit de inrichting door de vensters te zien is, werden met krijt liefdevolle boodschappen achtergelaten.

Op de achtergrond klonk het verhaal over de gevangenneming, bespotting en veroordeling van Jezus van Nazareth. Iedereen raakte diep onder de indruk om het onder deze omstandigheden te horen. Het thema van de wake in 2014 was: Geen mens is illegaal! We luisterden naar Jezus die de poort opent voor alle mensen, waar deze keihard op Goede Vrijdag werd dichtgeslagen. Er klonk een verhaal van Franciscus, die niemand wegzette als zwerver of vreemdeling, maar de deur openzette voor iedereen die op weg is naar een betere wereld.

Gods kracht heeft de wereld gemaakt, mensen stellen grenzen, die wij in Zijn kracht weer open moeten maken. Bij het Justitieel Complex stond daarom ook een poort van twijgen en bloemen. Iedereen kon er doorheen. Grenzen zijn mensenwerk, en de poort naar een betere wereld dat mogen wij in Christus naam zelf zijn.

Bij het kruis van twijgen bij de ingang, werden bloemen gelegd, als solidariteit en meeleven, voor die mens die zijn leven gaf, om voor ons de weg naar een betere wereld te openen.

wake_6Het was een goede wake. Naast de wakers bij het Justitieel Complex werd er ook door mensen vanuit huis of andere plek mee gewaakt. Een verbondenheid met elkaar voor de medemens. Jezus heeft op deze Goede Vrijdag een daad gesteld en een voorbeeld gegeven voor ons allen.